Door HiTalent durfde ik telkens die stap naar een nieuwe baan te maken
Van constructiebankwerker en matroos op de grote vaart tot specialist duurzaamheid in de bouw. Cor van Dijken (39) doorliep pijlsnel een reeks fases in zijn carrière voordat hij daar was waar hij nu staat. Sinds kort is hij directeur van zijn eigen ondernemingen: het adviesbedrijf COR , wat staat voor Circular Organisation for Rebuild, Stichting Building for Good, NOFOS en The LCA Factory. .
“Ik heb echt veel aan HiTalent gehad”, vertelt Cor van Dijken. “Ik stond verschillende keren voor de vraag, ga ik door met wat ik nu doe en werk ik 80 uren in de week of kies ik wat anders?” Hij koos telkens voor een rigoureuze switch in zijn loopbaan, zonder een sprong in het diepe te hoeven doen. “Veranderen is moeilijk, zeker. Ik vroeg me steeds af, hoe heb ik dat eerder gedaan en waar sta ik eigenlijk?”
“Ik leer mijn kinderen verdwalen in het bos, dan leren ze letterlijk nieuwe wegen inslaan”, vertelt Cor van Dijken die regelmatig van werk veranderde.
Het antwoord op die vragen vond hij telkens in zijn portfolio van HiTalent dat hij ruim tien jaren geleden aan maakte en jaarlijks bijhield. Daar heeft hij nog steeds veel plezier van. “Het scheelde me sowieso een jaar studeren”, vertelt de jonge ondernemer die sinds kort onder meer voorzitter is van de NEN-normcommissie Circulaire Bouweconomie 353088 en Nederland vertegenwoordigd als lid van de Europese standaardisatie commissie de CEN TC350/ SC1.
“Een aantal competenties had ik al in het werk geleerd, zo bleek bij HiTalent. Die competenties kon ik met bewijzen onderbouwen. Daarvoor hoefde ik niet opnieuw de schoolbanken in.”
Expert
Cor van Dijken en directeur Gerben Brinkman van HiTalent kennen elkaar al jaren waardoor de stap om met HiTalent in zee te gaan zo’n tien jaren geleden niet moeilijk was. Cor van Dijken is nu Senior Specialist Circulaire bouweconomie en duurzaamheids- en transitie expert in de bouw. De circulaire economie waarin bouwers alles opnieuw gebruiken is zijn specialiteit geworden en dat levert hem meer werk op dan hij aan kan. Hij begeleid bedrijven, overheden en organisaties naar de circulaire economie in het breedste zin van het woord en vanuit de energietransitie werkt hij onder meer aan een nieuwe generatie warmtepompen waarmee nog meer huishoudens van het aardgas af kunnen dan nu al het geval is.
Aanrader
“HiTalent is zeker een aanrader”, zegt Cor van Dijken. “Veel mensen weten niet goed hoe ze een overstap naar een ander bedrijf moeten maken of zichzelf kunnen omscholen naar een nieuwe functie. Daarom is het belangrijk altijd goed op papier te hebben wat je competenties zijn. Alles op een rij in je portfolio. In je werk heb je vaak al doende ontzettend veel bijgeleerd zonder dat je je daarvan bewust bent. Dat had je goed moeten vastleggen.”
Circulair plan
Nog veel meer informatie dan je in je CV kwijt kunt staat in dat portfolio, als je het goed doet en secuur bijhoudt. “Heb je dat goed voor elkaar, dan zie je direct waar je staat en vooral ook hoe je verder kunt.” Cor van Dijken rolde van de ene klus in de andere. Hij schreef het eerste circulaire bestemmingsplan van Nederland, vertelt hij trots. “Het eerste in ons land.” Daarna kreeg hij snel meer opdrachten kreeg van overheden.
Ongelukkig
Als voorbeeld hoe het niet zou moeten noemt hij een familielid dat doodongelukkig is in zijn huidige functie. “Hij overziet niet goed wat hij allemaal in zijn mars heeft en durft daarom niet zijn huidige werk op te zeggen. Maar ik weet zeker dat hij veel meer kan. Heel jammer is dat.”
Ontwikkel gesprekken
Volgens Cor van Dijken moeten bedrijven direct stoppen met functioneringsgesprekken, waarin soms vooral het accent ligt op wat er misging. “Die geven een keer per jaar een globaal beeld waar je eigenlijk helemaal niets aan hebt. Je kunt beter ontwikkel gesprekken voeren, zoals ik dat noem. Waar wil je over vier, vijf jaar staan? Ik kijk liever vooruit dan achterom.”
Verdwalen
Cor van Dijken leerde vooral niet bang te zijn. “Ik leer mijn kinderen verdwalen in het bos”, lacht hij. “Als je altijd dat doet wat van je wordt verwacht, ontdek je nauwelijks nieuwe dingen. Nu leren mijn kinderen letterlijk nieuwe wegen inslaan.”