EVC SKJ traject: Wat willen ze nou precies dat ik op papier zet?
Johanna over HiTalent:
‘Betrouwbaarheid en duidelijkheid vind ik belangrijk’
Betrouwbaarheid
Johanna kwam met HiTalent in contact nadat haar teamleider er op aandrong om zich te laten registreren in het kwaliteitsregister SKJ voor de Jeugdzorg. “Ik ben kritisch. Ik ging zoeken op internet en contacten leggen. Ik hou er niet van als ik een afspraak maak en ik niet wordt teruggebeld. Dan val je direct af. Betrouwbaarheid en duidelijkheid vind ik belangrijk en dat voelde bij Gerben Brinkman van HiTalent direct goed.”
Inzicht
Johanna had er aanvankelijk best moeite mee de soms vage vragen voor SKJ te beantwoorden.
“Wat willen ze nou precies dat ik op papier zet? Wat vragen ze eigenlijk? Is dit de goede weg? Ik hoorde van veel mensen dat zij voortijdig af haakten. Gerben hielp me daar echter goed doorheen. Dat vond ik heel prettig. Ik kreeg door aan de slag te gaan met SKJ bovendien goed inzicht in mijn eigen ontwikkeling in de afgelopen jaren.”
Emotie
Johanna moest direct aan de bak toen ze in de Jeugdzorg begon. “Ik werkte op een woongroep voor jongeren met meervoudige problematiek die behandeld werden. Dit was een uitdagende en pittige job. Mijn taak was een veilig leefklimaat neer te zetten. Dat was een hele uitdaging.” Johanna heeft een moeilijke jeugd achter de rug. “Ik ben als kind emotioneel te kort gekomen. Ik verzorgde mijn moeder en niet andersom. Daardoor heb ik een soort antenne ontwikkeld en voel haarfijn aan wanneer iemand niet goed in zijn vel zit.”
Weerbaar
Johanna leerde in haar jeugd door te zetten. “Ik ben behoorlijk weerbaar geworden. Ik heb een bepaalde drive ontwikkeld. Ik hou wel van een uitdaging. Ik wil graag de onderste steen boven krijgen”, vertelt ze. “Ik werk altijd met hart en ziel aan een oplossing.” De jeugdzorg is niet de enige passie van Johanna. Ze runt al veel langer een eigen hondenschool.
Specialisme
Ze werkt nu een half jaar naar volle tevredenheid 3 dagen per week in de Jeugdbescherming. Ze heeft 10 cliënten in 5 gezinnen en kreeg bijvoorbeeld te maken met geweld tussen een zoon en zijn moeder. De rechter kwam er zelfs aan te pas. “De rechter neemt doelen op in zijn besluit en die ga ik uitwerken. Dit zijn de puzzelstukjes. Binnen een bepaalde tijd wil ik helder hebben wat precies het probleem veroorzaakte. Ik zet een lijn uit, ga gesprekken aan, vaak met veel instanties en partijen zoals de ouders, familie, vrienden, maatschappelijk werk, politie, school en werkgever. Ieder heeft zijn eigen specialisme. Dat is prima en heel mooi. Je weegt voortdurend af.”
Scherp
Johanna is inmiddels jeugdbeschermer in de Jeugdbescherming. “Belangrijk is vooral dat de opdracht past bij de professionele hulpverlener in de zorg. Iedereen is anders en dat mag gelukkig. Dan kun je echt het verschil maken. Ik zet graag de boel op scherp. Dat is niet altijd fijn, maar wel nodig om de hulp te laten slagen.”
De naam in dit verhaal is in verband met de functie van deze klant gefingeerd. Vanzelfsprekend heeft de klant wel toestemming gegeven om het verhaal zo te vertellen.