HiTalent helpt Hetty aan SKJ-registratie
06 december 2022 

HiTalent helpt Hetty aan SKJ-registratie

Honden van Hetty helpen kinderen en jong volwassenen
Honden kunnen uitstekend kinderen en jongvolwassenen helpen bij extra ondersteuning van o.a. weerbaarheid, sociale vaardigheden en communicatie. Hetty Jaaltink uit Vorden die via HiTalent haar SKJ-registratie haalde, boekte een aantal verbluffende resultaten met haar honden. Een 7-jarige jongen die heel slecht at en waarbij de gezondheid in gevaar was, kreeg ze toch weer aan het eten.


De jongen kwam bij mij op de boerderij en wilde graag haar witte herder aaien. "Ik maakte hem duidelijk dat hij heel belangrijk is voor de herder", vertelt Hetty Jaaltink in haar boerderij annex hondenschool. "Honden leven in een roedel, in een groep en het belangrijkste dier eet altijd als eerste. De jongen wilde de hond belonen, door het dier te laten eten. Maar hij moest dan dus eerst zelf gaan eten." Hij werd eigenlijk voor het blok gezet maar deze aanpak werkte.

Boswachter
Hetty kreeg het werken met honden met de paplepel ingegoten. Haar vader was jachtopziener/boswachter en ze wilde eigenlijk graag in de bosbouw gaan werken. Maar ze koos voor de zorg en wel de gehandicaptenzorg. Toen ze na jaren alle veranderingen in de zorg, nieuwe computersystemen en administratieve rompslomp beu was, besloot ze haar oude wens op te pakken. Ze begon een hondenschool. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en ze combineerde haar werk in de hondenschool met zorg verlenen, maar nu als ZZP-er.

Boos
"Ik kende een cliënt die erge stemmingswisselingen had. "Hij had weer zo'n dag waarop hij vooral boos was, op alles en iedereen", vertelt Hetty Jaaltink. "Ik ben toen met hem naar mijn huis gegaan, naar de honden. Daar heb ik 10 minuten lang niets gezegd en alleen maar geobserveerd en de witte herder zijn gang laten gaan. De hond probeerde de aandacht van de cliënt te trekken en hem uit te dagen om met hem te gaan spelen. Op een gegeven moment  stond de man op en haalde de hond aan. Het lukte. Het ijs was gebroken. Ik kreeg er kippenvel van."

Oordeel
Hetty legt uit wat er gebeurde. "Een hond is anders dan een mens. Het dier heeft geen oordeel over iemand, geen dubbele bedoelingen of belangen." Hetty had al wat cursussen gedaan met honden en ontdekte dat jonge mensen die bang zijn om contact te maken met anderen via honden uit hun isolement gehaald kunnen worden. "Hij (een jongen met een stoornis in het autistisch spectrum) kijkt mij aan", had een docent na een ´behandeling´ door Hetty verbaasd uitgeroepen. Hetty had weer een mooi resultaat geboekt. "Het is heel jammer dat ik met mijn honden soms als laatste redmiddel wordt ingezet."

Lastig
Om haar hulp te toetsen en te borgen wilde Hetty, die nu zes of zeven cliënten bij haar thuis opvangt, zich bij de Stichting Kwaliteitszorg Jeugd (SKJ) laten registreren. "Ik schoof het huiswerk voor me uit", vertelt ze eerlijk. "Het was lastiger dan ik had gedacht. Ik begreep vaak niet goed wat er van mij werd gevraagd." Gemeenten eisen vaak een SKJ-registratie.

Ze moest dus wel een keer aan de bak en zocht daarom een persoonlijke begeleider. Die vond ze bij HiTalent. "Dat was een grote opluchting. Gerben Brinkman legde me prima uit wat ik moest doen en achteraf viel het allemaal gelukkig mee."

Geweldig
Hetty Jaaltink vindt haar werk geweldig. Ze weigert met pensioen te gaan over een aantal jaren wanneer ze er recht op heeft. "Het is zo mooi om jonge mensen te zien groeien, weerbaarder te maken, plotseling spontaniteit te ervaren en te helpen zelfstandigheid te ontwikkelen. De korte lijntjes met de ouders en de kleinschaligheid van de opvang bij mij thuis. Dit is echt heerlijk om te mogen doen."


Reactie plaatsen