Het belang van SKJ-registratie
“Ik vind SKJ heel belangrijk. Het is belangrijk als je met kinderen werkt, zeker als je met kinderen van een ander werkt, dat je een beroepsopleiding achter de rug hebt en dat je weet waar je het over hebt, dat je een vak hebt geleerd. En wat ik ook belangrijk vind is dat je je verbindt aan ontwikkeling, vakontwikkeling. En dat je aanspreekbaar bent, wat je doet in de praktijk.
Breder toepasbare SKJ-registratie
Wat ik wel heel erg jammer vind is dat SKJ beperkt is tot 1 opleidingsniveau. Hoe mooi zou het zijn als SKJ-registratie zou gelden als een beroepsregister net als bij de BIG-registratie. Dat je bij alle beroepen die te maken hebben met kinderen en op wat voor manier ook kinderen raken, dat die zich SKJ-registreren en zich verbinden aan een beroepsopleiding. Of dat nou de pedagogisch medewerker is die werkt in de kinderopvang of het is de ambulante medewerker die werkt in een gezin of het is de leerkracht die op school werkt, iedereen zou zich moeten registreren en moeten kunnen registreren.
Erkenning van alle jeugdzorgprofessionals
En ik denk dat dit recht doet aan de kwaliteit van de jeugdzorg, dat alle schotten die er nu zijn, weggehaald worden want ze zijn met zijn allen bezig met kinderen en het is een erkenning van alle mensen die niet HBO-geschoold zijn maar wel fantastisch werk doen in de jeugdzorg en daarom pleit ik er voor dat SKJ belangrijker wordt en zich uitbreid tot een beroepsregister waarin net als in de BIG-registratie 80 beroepen bij wijze van spreken waarbij iedereen zich verbindt aan een beroepsopleiding.
Inclusiviteit in de jeugdzorgregistratie
SKJ zou niet alleen voor HBO’ers moeten zijn want daarmee doen we zoveel mensen tekort en gaan we voorbij aan alle potentie die er is. Juist mbo’ers, praktisch geschoolde mensen, Juist zij. En dan denk ik dat dit veel meer recht doet aan de kwaliteit in de jeugdzorg. EVC zorgt voor een betere borging.