HBO-diploma op zak en dan toch geen baan vinden
21 december 2022 

HBO-diploma op zak en dan toch geen baan vinden

Nick Ritmeester (29) voelt zich als een vis in het water nu hij prachtig werk heeft. Maar dat was eens heel anders. Met een schitterende HBO-diploma op zak leek de wereld aan zijn voeten te liggen. Dat viel echter flink tegen. 

Moeite
"Ik vond met moeite vacatures die goed aansloten op mijn opleiding", vertelt Nick Ritmeester in het kantoor van HiTalent. "Solliciteren ging moeizaam. Ik wist niet goed hoe ik aan een baan kon komen die aansloot op mijn studie technische natuurkunde. Ik had steeds het gevoel dat ik net niet aan de gevraagde kwalificaties voldeed. Ik bleef daardoor hangen in mijn eenvoudige bijbaantje in de logistiek bij GLS. Ik wilde dat werk zeker niet tot in lengte van jaren blijven doen."

Verbeterd
Via een oom kwam Nick in contact met HiTalent waar hij nog steeds regelmatig over de vloer komt. "We hebben eerst mijn cv verbeterd en het profiel op LinkedIn aangepast, meer persoonlijk gemaakt. HiTalent plaatste daarna een anoniem visitekaartje namens Nick op LinkedIn waarna Powerspex Hengelo zich meldde. "Er ontbrak nog wel enkele zaken in mijn kennis van software", vertelt Nick Ritmeester. "Ik moest een cursus gaan volgen. Maar ik kreeg al wel een tijdelijk contract." De sfeer op de werkvloer is er uitstekend. Nick kreeg steeds positieve feedback. "Ik voel me hier echt op mijn plek."

Gemeente Hengelo
Gerben Brinkman, de begeleider van Nick bij HiTalent heeft contact gelegd met de gemeente Hengelo gezocht om de brug te kunnen slaan naar een duurzame baan voor Nick bij Powerspex. De gemeente heeft Powerspex ondersteund met een waardevolle loonkosten subsidie voor Powerspex en coaching voor Nick zelf.

Verwarming
De junior software engineer maakt nu bijvoorbeeld inzichtelijk hoe de infrastructuur van stadsverwarming er uit kan komen te zien. 


Ik vind het best lastig over mezelf te praten met name op een sollicitatiegesprek en ben daardoor onzeker en zenuwachtig. Ik wilde aanvankelijk geen hulp accepteren. Solliciteren moet iedereen toch kunnen? Ik dacht dit moet ik gewoon op eigen kracht uitvoeren, maar ik kwam niet verder.


Passend
Nick Ritmeester ontdekte dat meer vrienden moeite hebben met solliciteren. Eigenlijk zou er volgens hem vanuit school of de overheid meer begeleiding moeten komen om een goede, passende werkkring te vinden. Achteraf is hij dolblij met de helpende hand die HiTalent uitstak. Door de reflectiegesprekken met Gerben Brinkman van HiTalent, die gemiddeld om de drie weken plaatshebben, kan Nick Ritmeester steeds beter omgaan met onzekerheid. "Ik ben daardoor echt gegroeid." Binnenkort hoopt hij een vaste baan te mogen accepteren bij Powerspex. 

Update februari 2023: Nick heeft zijn vaste baan gekregen!


Reactie plaatsen

Wil jij ook een baan die past bij jouw talent?