Waarom is een portfolio belangrijk?
06 december 2022 

Waarom is een portfolio belangrijk?

Waarom een portfolio?

Jouw portfolio is super belangrijk. Het laat zien wie jij bent, wat je passie en je stijl is en maakt heel concreet waar jij energie van krijgt. Als je je portfolio met jouw verhalen regelmatig update zal je een ontwikkel-lijn gaan zien. Dat maakt het portfolio waardevol. Zaken maak je zichtbaar. Je wordt bewust van jouw toekomst.

Wat is een portfolio?

Een portfolio is de verzameling van je werk- en levenservaring, je kunt het ook zien als een rugzak, een persoonlijk werkstuk. Het laat je successen of misschien wel je briljantste mislukking zien. Een portfolio maakt heel duidelijk wat je hebt gedaan, waarom en hoe je het hebt gedaan en wat je ervan hebt geleerd. De kneepjes van het vak (ook wel impliciete kennis genoemd) worden hier duidelijk en kunnen worden ondersteund met allerlei bewijzen zoals foto's, video's, verslagen, print screen etc.


Een portfolio geeft energie, wij noemen het PortfolioPower. Het maakt ook heel duidelijk welk werk het beste bij jou past!

.

Wat kun je er nou precies mee?

  1.  Het geeft jou inzicht wie je bent en waar jij energie van krijgt.
  2. Met een goed portfolio heb je de munitie om de gewenste promotie of die salarisverhoging voor elkaar te krijgen.
  3.  De praktijk leert dat bij het opschrijven van je ervaring je verdere professionalisering stimuleert.
  4. Je hebt met het portfolio de ingrediënten om een super cv te schrijven. Het is ook mogelijk om je cv interactief te maken waardoor de lezer van je cv door kan klikken naar bewijsstukken.
  5. De verhalen en de bewijzen in je portfolio kun je gebruiken tijdens sollicitatiegesprekken om die ene droombaan of die prachtige opdracht te verkrijgen.
  6. Je kunt je portfolio ook gebruiken om deze te laten beoordelen langs een officiële meet standaard zoals een erkende opleiding (MBO of HBO) of een beroepsstandaard. Je zult zien dat je vaak veel meer in je mars hebt dan je denkt waardoor je soms direct al een diploma  of heel veel vrijstellingen kunt krijgen.
  7.  Met de verhalen uit je portfolio heb je ook waardevolle content voor je website. Door jouw kennis en ervaring op een laagdrempelige en toegankelijke manier te delen kun jij je profileren als expert op jouw vakgebied. Het is ook mogelijk om dit op anonieme wijze te doen met behulp van het HiTalent platform.

Een portfolio maken. Hoe doe je dat?

Er zijn meerdere manieren om je portfolio te schrijven. Een kunstschilder maakt een overzicht van zijn schilderijen. Dat is totaal anders dan het portfolio van iemand die nu nog een kantoorbaantje heeft en aan de slag wil in de zorg. Wij denken graag met je mee hoe we jouw startportfolio vorm kunnen geven.

Maar hier direct een afspraak voor een gratis online advies gesprek >


Over de schrijver
Ik ben Gerben Brinkman oprichter van HiTalent. Ik ben ondernemer op het snijvlak van onderwijs en arbeidsmarkt en begeleid dagelijks kandidaten naar een nieuwe baan en/of een diploma. Ik werk vanuit het uitgangspunt dat de werkplek de beste leerplek is.
Reactie plaatsen

Wil je meer weten?